Verzoek aan de koning

1401480036

Gister hoofdstuk twee nog eens overgelezen. Hier een woord veranderd, daar een leesteken toegevoegd. In grote lijnen tevreden.

Het hoofdstuk heeft als titel “Verzoek aan de koning”. In de jaren 1829/1830 werd de regering bestookt met petities uit het zuiden van het land. Deze petitiebeweging diende om de oppositie in de Tweede Kamer te ondersteunen in hun pogingen veranderingen door te voeren. Deze veelal katholieke, maar ook liberale kamerleden kwamen voor het overgrote deel uit de Zuidelijke Nederlanden (Nederland en België vormden 1 koninkrijk).

De petitiebeweging was een initiatief van Luikse liberalen. De katholieke en liberale burgerij ging een monsterverbond aan en stuurden de beweging gezamenlijk aan. Van november 1828 tot maart 1830 werd de regering bestookt met zo’n 1600 verzoekschriften.  Daarvan waren er 89 afkomstig uit de provincie Noord-Brabant, 32 uit het westelijk deel van de provincie.

De petitie uit Fijnaart kreeg speciale aandacht in de Noord Brabander. De petitie heeft ongetwijfeld invloed gehad op de verhoudingen binnen de Fendertse gemeenschap. Wie had belang bij de petitie en welke waren die belangen? Hoe grijpt dit alles in in het leven van Machiel. Daarover gaat hoofdstuk twee

Over Anne Mieke Vermeulen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: