De Schutterij in Roosendaal

Hoofdwacht van de Schutterij in Roosendaal

Op deze litho is de markt in Roosendaal te zien, zoals deze er in 1830 uitzag. De kerk is de St. Jan. In 1839 werdde toren vervangen en werd een portaal met zuilen in neo-classistische stijl toegevoegd.

In Roosendaal was een hoofdmacht van de schutterij gevestigd. In december 1830 werd Jacob van Slot met zijn bataljon naar Roosendaal overgeplaatst. In verband met “het gevaar van muitende bendes”, kregen zij voorpostdienst. In de militaire bronnen is sprake van “schermutselingen”, maar krantenberichten uit die tijd suggereren dat die een nogal bloederig verloop hadden.

 

Over Anne Mieke Vermeulen


One response to “De Schutterij in Roosendaal

  • Roosendaal 1830-2015 | Schrijversblog

    […] Donderdag moest ik naar Fijnaart. Een journaliste van BNDeStem wilde mij interviewen over mijn boek en ‘s avonds hield ik een lezing over het historisch onderzoek dat ik voor mijn verhaal heb gedaan. Daarvoor ben ik even door Roosendaal gelopen. Ik doe dat vaker: zoek de plekken op die in mijn boek een rol spelen en probeer mij in te beelden hoe het er uitzag in de tijd waarover ik schrijf. Zo kwam ik op de Markt in Roosendaal. Maar het dorpje van toe is een stad geworden en met al die terrassen en winkels op de markt was het erg moeilijk om de 19de eeuwse sfeer in mezelf op te roepen. Daarvoor houd ik me dan toch maar bij de 19de eeuwse litho. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: