Wel of geen Sint?

Burgerlijke Sinterklaasviering uit 1761, naar Cornelis Troost. (GA Amsterdam)
Burgerlijke Sinterklaasviering uit 1761, naar Cornelis Troost. (GA Amsterdam)

Het eerste deeltje van mijn boek is klaar, althans in eerste opzet. Bij het herlezen heb ik besloten een stukje dat zich afspeelt in de winter van 1829/1830 uit te breiden tot een zelfstandig hoofdstuk. Ik vroeg me af of een landarbeidersgezin uit de 19de eeuw het zich kon veroorloven iets aan Sinterklaas te doen en hoe dat dan geweest kan zijn. Wel of geen Sint, derhalve.

Op zoek naar achtergrondinformatie, belandde ik meteen in de onvermijdelijke hedendaagse discussie over wel of geen zwarte Piet. Ik wil daar niet teveel op ingaan.  Iedereen moet daarover zijn eigen mening maar vormen. Ik vind het echter wel belangrijk dat dat gebeurt met zo groot mogelijke kennis van zaken. Ik wil in ieder geval niemand willens en wetens  kwetsen.

Op dit weblog heb ik al eerder verwezen naar de pagina van Jef de Jager over rituelen en tradities. Daarop heeft hij ook een uitgebreide en goed onderbouwde analyse van het Sinterklaasfeest door de eeuwen heen geplaatst. Ik beveel het dan ook hartelijk aan.

4 gedachten over “Wel of geen Sint?

  1. Met interesse heb ik jouw link naar Jef de Jager gelezen.

    De actuele discussie is gelukkig niet Sint of geen Sint. Het Kinderfeest wordt breed gedragen.

    Over de Pieten kwestie wordt veel meer gekwaakt. Leuk vind ik dan dat het Meertens Instituut een historische groene kikker versie van de hulppiet bij een Sint vanlanger terug.

    Vriendelijke groet

    Geliked door 2 people

  2. Ben eens gaan lezen bij de link. Best interessant.Sinterklaasfeest is geschiedenis en daar horen de Pieten bij (zo zwart als roet) verklaart toch alles .Waarom moeten mensen die we hier ontvangen zich moeien met onze feesten.Wij aanvaarden toch ook suikerfeest en enz.

    Like

    1. Voor onze suikerwinsten vervoerden wij mensen uit bijvoorbeeld Ghana naar Suriname. Sommige overlevers van deze transporten kwamen na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland.

      Uit Ghana haalden wij mensen om officier in het KNIL, Indonesie te worden. Na de Tweede Wereld Oorlog brachten wij deze families naar Nederland.

      Van Java haalden wij mensen naar Suriname, welke na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland kwamen.

      Zomaar drie groepen met een Nederlands paspoort.

      Ontvangen van mensen heeft in Nederland vaak een langere geschiedenis met een bloederige kant.

      Blijkbaar wil Nederland vooral graag winst behalen ten koste van ???

      Het Sinterklaas feest kan weer evolueren in een vredig en kindvriendelijk feest.

      Vriendelijke groet,

      Like

Plaats een reactie