Het Heilig Oliesel

ce7759d18b6c0b99011ea6a515b42906b37b154c7023381b7d3290a5c5b93c5e

Hier heb ik lang naar gezocht. In mijn boek overlijdt een klein katholiek kindje. Ik liet de pastoor komen om haar het heilig oliesel toe te dienen (bedienen). Ik ging echter twijfelen, omdat het heilig oliesel ter vergeving van zonden is. En een kindje van nog geen twee? Ik heb vragen gesteld aan mensen van wie ik dacht dat ze het konden weten, maar niemand kon mij verder helpen.
Toch maar weer gegoogled en dit gevonden. Het Heilig Oliesel kan pas toegediend worden aan hen die de jaren van het verstand hebben bereikt. Wanneer dat dan is? Daarop zijn twee antwoorden:
1) Als een kind gevormd wordt: ‘Wat noemt men de jaren van verstand Als men begint onderscheid te maken tusschen goed en kwaad hetwelk gewoonlijk begint omtrent de zeven jaren’
2) Bij de Heilige communie: ‘Wat verstaat gij door de jaren van verstand Als men onderscheid kan maken tusschen de goddelijke spijs en de spijsdeslichaams hetgeen omtrent de twaalf jaren is’
Maar schrappen dat Heilig Oliesel dus.

6 gedachten over “Het Heilig Oliesel

 1. Leuk te lezen, dat je je gedegen laat informeren. Prima! In voorkomende gevallen verleent een priester toch zijn medewerking. Beweegredenen? Verlenen van troost en steun bij het verlies…? Het is niet aan ons om te “schrappen” lijkt me. Gelukkig toont de kerk ook nog regelmatig haar menselijk gezicht.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn verhaal speelt echter in de 19de eeuw. Ik heb dan ook een catechismus uit 1841 gevonden waarvan de tekst teruggaat tot 1788. Wat zou een pastoor toen gedaan hebben? N.B. Met ‘schrappen dat Heilig Oliesel’ bedoelde ik natuurlijk binnen de context van mijn verhaal, dus schrappen uit mijn tekst.

   Like

 2. leuk om te lezen hoe verschillend mensen denken over geloofszaken.
  Staat er ook niet ergens in de bijbel dat we in zonde geboren worden?
  dus denk ik dan: ook bij een baby de olie erover.

  het blijkt maar weer: geloven doe je met je hart
  de kerk is mensen werk.

  is mijn mening hoor, wat niet wil zeggen dat ik gelijk heb.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s