Studentenleven

Naast Machiel Dierks, speelt de jonge Albert van Raalte een belangrijke rol in het boek.  Een fragmentje:

Sociëteit Minerva in Leiden; 1830

Sociëteit Minerva in Leiden; 1830

‘Mijnheer Albert, mijnheer Albert.’ Dof dreunt het geklop door tot zijn gevoelige brein. Nog eens, nu luider. Het is zijn hospita. ‘Mijnheer Albert, mijnheer Albert, uw ontbijt.’ De student slaat zijn ogen op en grijpt met beide handen naar zijn hoofd en kreunt: ‘Oh, m’n kop.’ Voorzichtig zwaait hij zijn benen buiten het bed. Langzaam staat hij op, trekt zijn kamerjas aan en opent de deur. Voor hem staat Mevrouw Stokkel. Ze overhandigt hem zijn ochtendmaal op een eenvoudig houten dienblad. ‘Mijnheer was laat vannacht.’

Over Anne Mieke Vermeulen


5 responses to “Studentenleven

 • elsjeveth

  wat een andere tijden: meneer was laat vannacht 🙂 hoe anders is het studentenleven nu.

  Liked by 1 persoon

  • Anne Mieke Vermeulen

   Uit Klikspaan: Studentenschetsen

   “Ten twaalf ure is het levendiger. Eenige Studenten, die aan examina werken of aan het collegiehouden zijn en dus ’s morgens vroeg op moeten, ontscheuren zich aan het vrolijke gezelschap en snijden in hunne eenzaamheid naar kooi. Somtijds gaat er dan een schelle kreet uit den tuin der Societeit op of treft eene wijs uit Lucia di Lammermoor uw oor, aangeheven door eenige heeren, die gaz gezien hebben.7 Eén uur is de algemeene tijd van aftogt en ieder begeeft zich stilletjes met den huissleutel tusschen de vingers naar zijne woning. Hij die dan de Breestraat over moet, komt dikwerf meer Studenten tegen dan bij klaren dag op hetzelfde uur, evenwel is het nog altijd vreedzaam en bedaard. Maar later verandert dat alles. Zij die minder slaap plegen te krijgen en aan geen examen of collegiehouden doen, blijven doorwerken, verheffen hun broodjeeten tot een feest en gaan zich aan herhaalde wijnplengingen te buiten. Dan moeten de vensters open, en het gezang, door gebons van flesschen en vuisten op tafels begeleid, dreunt door de straat en doet de eerzame burgers wakker schrikken op hun bed.”

   http://www.dbnl.org/tekst/knep001stud04_01/knep001stud04_01_0021.php

   Like

 • Corja

  Leuk, dit. Grappig dat jij een stukje toevoegt uit Studentenschetsen. Ik greep direct naar de Camera Obscura, De familie Kegge en dan “Een hoofdstuk, waarmee de auteur ijselijk verlegen is….etc”, waarin Van Der Hoogen de les wordt gelezen. Zo blijkt dat je de toon “ijselijk” goed getroffen hebt. Knap!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: