Meester Krello

In de 19de eeuw was het voor de kinderen van landarbeiders niet vanzelfsprekend dat zij naar school konden. Machiel slaagt er in het schoolgeld te verdienen voor zijn broertjes en zusjes. Een fragment:
schooltafereel

De lage herfstzon zet de bomen in een warme rood-bruine gloed en slaat hun lange schaduwen donker over de dijk. Fier, met rechte rug en opgeheven hoofd, stapt Machiel stevig voort. Trots omklemt zijn vuist de handvol kleffe munten in zijn pluizige broekzak. Machiel is op weg naar het schooltje. De laatste meekrap is binnengebracht, de oogst zit er op en nu gaat hij de meester spreken. In gedachten overhandigt hij het moeizaam gespaarde schoolgeld voor zijn broertjes en zusjes al aan de jonge onderwijzer.

De deur zwaait open. Ongeduldig verdringen kinderen elkaar naar eindelijk licht, lucht en ruimte. Als Anna en Maaike onverwacht hun grote broer zien staan, rennen ze op hem af en slaan onstuimig hun armen om zijn benen. ‘Eej, eej kalm een bietje,’ maant Machiel. Pieter en Arjaan, geringschattend over zoveel kinderlijke emotie, beperken zich mannelijk tot een afstandelijke hoofdknik: ‘eej Machiel.’
‘Kom je ons halen’’ vraagt Anna verwachtingsvol.
‘Neeë, ’k mot de meester even hebben. Gaan jullie maar alvast naar huis’
De meester, die vanuit de deur het kindergedruis welwillend heeft gadegeslagen, knikt de jongen aanmoedigend toe. Toch bedeesd nu, laat Machiel zijn stuivers, dubbeltjes, kwartjes en halve guldens zien.
‘Drie maanden, eej meester, en voor alle vier,’ telt hij het verschuldigde bedrag in de meesters geopende hand uit.

Over Anne Mieke Vermeulen


10 responses to “Meester Krello

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: