De Pomp; Essen

Afgelopen weekend, toen we in Brabant waren, hebben we een uitstapje gemaakt naar het juist buiten onze landsgrenzen gelegen Essen. Daar staat op het Heuvelplein deze gietijzeren pomp. Het is een monument ter nagedachtenis aan de 5 Belgische vrijwilligers die daar sneuvelden tijdens de Belgische opstand. Ik wilde deze plek graag bezoeken omdat het gevecht waarbij de mannen omkwamen, voorkomt in mijn boek.

IMG_1226

Onderstaande afbeelding van het monument is afkomstig van de website van fietsclub WTC De Pomp uit Essen


Over Anne Mieke Vermeulen


4 responses to “De Pomp; Essen

 • Muis

  mooi die pomp in Essen weer eens te zien. Toen ik nog in Roosendaal woonde, kwamen we vaak in Essen. Het is eigenlijk een foeilelijk bouwwerk, vind je ook niet? Maar bepalend voor het Heuvelplein. In mijn herinnering stond er vlak naast het bouwwerk een frietkok.

  Geliked door 1 persoon

  • Anne Mieke Vermeulen

   Ja, ik vind het ook een lelijk ding. Het belang zit hem natuurlijk in het levend houden van de herinnering, niet alleen aan de gesneuvelden van 1830, maar ook van WOI en WOII.
   Een frietkot stond er niet. Wel een café met terras, waar we gezellig een biertje hebben gedronken. Opvallend hoe groot het verschil in dialect is op zo’n korte afstand van Nispen en Roosendaal.

   Like

 • Muis

  Juist vanwege het levendig houden van de herinnering zou het plein wel een facelift kunnen gebruiken. Nu is het een parkeerplaats geworden waarvan veel automobilisten zullen vinden dat het groene kreng maar beter gesloopt kan worden. Zo’n discussie speelt nu hier in Lobith, waar ik woon, maar men de oude muziektent op het plein ten behoeve van wat extra parkeerplaatsen wil slopen. Andere mooie parallel, zodra je de landsgrenzen gepasseerd bent, ben je direct in een andere wereld. terwijl zowel in Essen (België) als in Elten (Duitsland) het aantal Nederlanders dat er woont schrikbarend hoog is. Het blijft een andere cultuur. Gelukkig.

  Geliked door 1 persoon

 • Joolzz

  Ook weleens gezien in levende lijve inderdaad!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: