Beleg van Zevenbergen

Ik ben druk aan het schrijven voor het boek over de Keenesluis en kom veel interessante zaken tegen, ondermeer over het beleg van Zevenbergen.

Met de Elisabethsvloed van 1421 is de zee  diep het land binnengedrongen. Turf- en zoutwinning hebben hun tol geëist. Veel te lang werd het veen weggegraven, waardoor de bodem steeds maar daalde. De overstromingen hebben het landschap danig veranderd. Hele dorpen zijn door het natuurgeweld weggevaagd.  Zevenbergen is op een eilandje komen te liggen.

zevenbergen_1560_jvd110

Stadskaart Zevenbergen ca. 1560 Jacobus van Deventer. Rondom het eilandje zijn de polders dan alweer opgetild en bedijkt.

 

Geert van Strijen is heer van Zevenbergen. Hij is trouw aan Jacoba van Beieren, die aan de Hoekse kant staat in haar strijd tegen Philips de Goede. In het najaar van  1427 belegert Philips het kasteel en het stadje van Zevenbergen. Geert weet de vijand lang te weerstaan. Door de omsingeling worden de bewoners echter uitgehongerd. De poorters dwingen de heer tot overgave en op 11 april 1427 is het zover.

RP-P-OB-78.311

4 maanden later belegert Philips Gouda. Wanneer hij ook die stad heeft ingenomen is de macht van Jacoba gebroken. Zij doet afstand van haar macht en moet Philips als haar heerser erkennen.

Over Anne Mieke Vermeulen


2 responses to “Beleg van Zevenbergen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: