De reis van Lodewijk Napoleon

Vandaag was ik in de Koninklijke Bibliotheek. Ik heb daar het boek Leve de koning! Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland’ geraadpleegd. Dit boek van de hand van Hans van den Eeden gaat over de inspectiereis die  Lodewijk Napoleon  van 13 april tot en met 18 mei 1809 maakte door Noord-Brabant en Zeeland.

Op 27 april deed de koning met zijn gevolg ondermeer Oudenbosch, Standaarbuiten, Klundert, Zevenbergen en Willemstad aan. Op zijn tocht werd hij vergezeld door ministers, staatssecretarissen, hoge ambtenaren, de groot-schatbewaarder, twee lijfartsen, verschillende dienaren en klerken. Het 30 man tellende gezelschap werd begeleid door een lijfwacht bestaande uit 60 huzaren.

Op deze inspectietocht kwam de koning met zijn gevolg bijzonder dicht in de buurt van de Keenesluis. Een mooie aanleiding voor een historisch verhaal dat zich rondom de sluis af zou hebben kunnen afspelen.

670px-LouisBonaparte_Holland

 

Dat verhaal schrijf ik in het kader van het project rondom de Keenesluis. Ik zal het voorlezen tijdens de Kunst en Cultuurroute Moerdijk op 10/11 en 17/18 september a.s.

2 gedachten over “De reis van Lodewijk Napoleon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s