Inspiratie

Tijdens onze minivakantie maakte ik in Zevenbergen deze foto

img_1506

 

De plek inspireerde Bep Bernard tot onderstaande etstekening

 

opdracht-moerdijk-2015

En ik schreef er onderstaand verhaal bij voor ‘Kunst van Leven’

De kerktoren waakt over het marktplein van het stadje. Het is het kloppend hart van het plaatsje. Hier is bedrijvigheid. Winkeliers hebben hun waren uitgestald, terrasjes worden in gereedheid gebracht. Bomen, hun blad in zomers groen, omzomen het plein.

Het centrum van het provincieplaatsje is eeuwenoud. Toch is er weinig dat verwijst naar die lange historie. Het middeleeuws kasteel is lang geleden vervallen. Slechts het stratenpatroon en een enkel huis herinneren aan de tijd dat de heer op zijn burcht heerste over de poorters in het stadje. En ook de kerk draagt de sporen van dit lange verleden. Ooit bracht het katholieke gelovigen samen, tot de reformatie een einde maakte aan het roomse bewind. In de tweede wereldoorlog had het stadje zwaar te lijden onder bombardementen en beschietingen en de kerk werd in 1944 door de Duitsers opgeblazen. Het godshuis werd herbouwd en in ere hersteld. 

De wandelaar loopt over het marktplein van zijn jeugd. Maar ook het stadje van toen is veranderd, gegroeid, gemoderniseerd. Hij neemt plaats op een terras en bestelt een glas bier. Weemoedig denkt hij terug aan het thuis van weleer, dat hij hier dacht te vinden. Hij ziet het in de gevels boven de strakke winkelpuien. Hij hoort het in de korte klanken van het haast vergeten dialect. Hij meent het te zien in de gelaatstrekken van passanten. Daar, aan de overkant, gaat daar niet …? Maar nee, het is een jongen haast. 

Het stadje van toen is niet meer. Een generatie is gegaan, de herkenning oppervlakkig, de markt vervormd tot eender welk plein. Dan tikt een man hem op de schouder. Hij draait zich om en kijkt in de ogen van zijn oude schoolkameraad. 

Over Anne Mieke Vermeulen


8 responses to “Inspiratie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: