
In de twintiger en dertiger jaren laaide de discussie op omtrent een betere verbinding over water tussen Antwerpen en het Hollands Diep. Bij de afscheiding van België, zowat honderd jaar eerder, hadden onze zuiderburen een vrije doorvaart naar het noorden bedongen. Door de aanleg van de spoorlijn Roosendaal naar Vlissingen werd die doorvaart belemmerd. Er werden kanalen gegraven van Hansweert naar Wemeldinge en van Vlissingen naar Veere. Op termijn bleek deze oplossing niet afdoende en de Belgen gaven aan een kanaal van Antwerpen naar Moerdijk te wensen.
Verschillende opties voor het te volgen tracé werden onderzocht. Een interessant voorstel in het licht van mijn boek over de Mooye Keene is het voorstel van W P G (Wim) Assmann, journalist en later hoofdredacteur van het katholieke blad De Grondwet (voorloper van BN/De Stem).

Assmann projecteerde een kanaal dat vanuit de Oosterschelde boven Bergen op Zoom via Fort de Rovere naar de Roosendaalse Vliet en verder naar de Mark en door het stroomgebied van de Mooye Keene zou lopen.
Dit plan is door ‘Den Haag’ nooit serieus genomen. De uitvoering van de Schelde-Rijn verbinding moest zelfs wachten tot de jaren 70.
Meer over dit plan valt straks te lezen in het boek: ‘De Mooye Keene; geschiedenis van een zeearm’.
Hoe zou dat plan uitgepakt hebben, vraag je je af.
Intrigerend.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is weer een fraai stukje geschiedenis. En tja hoe zou de waterwereld in dat gedeelte van Zeeland, Vlaanderen er hebben uitgezien als het plan was uitgevoerd.
LikeGeliked door 1 persoon
Mooi stukje geschiedenis en er is inderdaad heel veel water van her naar der gelopen maar het plan werd niet uitgevoerd.
LikeGeliked door 1 persoon