De metaalgieterij en pletterij

Dit bericht is eerder verschenen op mijn website amvermeulen.me 
Machiel Dierks en zijn zonen werken in deel 3 bij De metaalgieterij en pletterij van Enthoven in Den Haag. Hoe ging het er in zo’n fabriek aan toe? Daarvoor zijn wel enkele bronnen beschikbaar. In de eerste plaats is er De geschiedenis van de techniek in Nederland van W. Lintzen. Daarin staan uitgebreide technische beschrijvingen van de diverse werkzaamheden.
Daarnaast zijn er verschillende schilderijen uit de tweede helft van de 19de eeuw, die een sfeerbeeld geven van het werk in dit soort fabrieken.

2 gedachten over “De metaalgieterij en pletterij

  1. De metaalgieterij en -pletterij Enthoven in Den Haag is mij als industrieel historicus goed bekend. Helaas resteert er niets meer van dit bedrijf en daarom is er op mijn website Fabriekofiel geen reportage over beschikbaar. Voorwaarde voor een bijdrage op Fabriekofiel is namelijk dat er sprake moet zijn van industrieel erfgoed dat dankzij een nieuwe bestemming een tweede leven heeft gekregen. Overigens heb ik in de inleiding van de rubriek ‘Gieterijen’ wel enige aandacht besteed aan Enthoven. Bovendien bestaat er een mooie overzichtsprent van de fabrieksgebouwen van Enthoven die volgend jaar als achtergrond zal dienen voor het ‘rokende’ fabriekofiel-logo.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s