De omgeving verkennen

We wonen nu 6 weken in Vledder, althans we verblijven op het recreatiepark Adelhof. Het is een mooi aangelegd park, waar nu complete rust heerst. Behalve enkele toekomstige mede-eigenaren van het woon-zorgcentrum en wat tijdelijke arbeiders, staan de huisjes en particuliere sta-caravans leeg. Het is de basis van waaruit ik de omgeving verken. Een beetje zoals nozem, maar met de fiets is mijn actieradius aanzienlijk groter.

Het is een gebied vol historie; van prehistorie tot WOII en daarna. De sporen van dat verleden zijn in het landschap nog ruimschoots zichtbaar. Ik zal hier in komende tijd over berichten, naar gelang ik meer te weten kom.

Om te beginnen de prehistorie. Als je op de weg van Vledder naar Diever net buiten de bebouwde kom van het dorp linksaf slaat, kom je op de Heidemaatsweg. Onderstaande foto is vanaf die weg genomen, terugkijkend naar het dorp Vledder. Klik op de foto voor een vergroting en je ziet in de verte de molen en de kerktoren.

Wanneer je deze weg uitrijdt, kom je aan een T-splising. Er staat daar een informatiebord en een hekje dat toegang geeft tot een prachtig stukje natuur, waar een oude geschiedenis achter schuilgaat, die teruggaat tot de bronstijd. En daar gaat mijn archeologenhart dan sneller van kloppen.

De archeologische parel van Westerveld, werd al in 1937 door Van Giffen opgegraven. Behalve de informatie op het bord hieronder is er een erg leuk artikel in Kerspelstokkies, van De Historische Vereniging ’t Vledder Kerspel uit 2014. Hier de link naar dat artikel, dat het lezen zeker waard is.

Ik was op de fiets, dus langs het grafveld heb ik nog niet gewandeld. Ook heb ik de twee nog bestaande grafheuvels, waarvan in het artikel sprake is, nog niet gezien, maar dat is voor een volgende keer.

11 gedachten over “De omgeving verkennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s