De omgeving verkennen – 2

In augustus 2019 maakte ik in deze omgeving een fietstocht met Anneke. Van onze verhuizing naar Vledder was toen nog geen sprake en we konden ook niet bevroeden dat Anneke nog geen 3 maanden later niet meer onder ons zou zijn.

Op onze tocht van de Weerribben naar het Fries-Drentse Wold, kwamen we langs deze poel, waar we zijn afgestapt en in een heerlijke rust hebben gepauzeerd.

De foto dateert echter van gister. Wekelijks passeren Paul en ik deze plek, op weg naar de boerderij de Werkhorst

De Werkhorst is een prachtig gelegen boerderij met boerderijwinkel en terras. We komen hier graag om onze zuivel te kopen. Ik meen me ook te herinneren dat Anneke en ik het destijds jammer vonden dat we 5 minuten eerder al bij de poel waren afgestapt.

Over de boerderij valt wel meer te vertellen. De bewoners pachten de hoeve van de Maatschappij der Weldadigheid.

In Vledder ontkom je niet aan de geschiedenis van de Maatschappij. Er is veel over geschreven en het is even nadenken hoe dit op een originele en onderhoudende manier te doen.

Op het moment lees ik het boek ‘De Kolonieman’ van Angelie Sens. Het is een dikke, goed gedocumenteerde pil over het leven van Johannes van den Bosch.

Over de Maatschappij en oprichter van den Bosch een volgende keer meer.

8 gedachten over “De omgeving verkennen – 2

 1. Daar heb ik jaren geleden ook gefietst toen ik in Samen een, een groepsaccomodatie in Giethoorn, verbleef. Het fenomeen zorgboerderij was toen nog niet bekend. Laat staan dat er catering was. Wel theetuinen. Twee jaar geleden ook nog in het Fochtellooerveer gefietst.

  Like

 2. Ik heb nu even de Werkhorst aangeklikt. Inderdaad geen zorgboerderij in de huidige zin van het woord maar misschien zou je kunnen zeggen dat het hele project van Johannes van den Bosch een grote zorgboerderij was. Nu zijn het waarschijnlijk allemaal professionele mensen die op de Werkhorst werken. Daarvoor waren het toch verpauperde mensen die daar voor het boerenbedrijf opgeleid werden dacht ik. Sorry, diacritische tekens werken niet..

  Like

  1. Niet op dit soort grote boerderijen. Dateert uit 1914, toen het project al decennia als mislukt beschouwd kon worden. De boerderijtjes van de kolonisten waren piepklein. Een voorhuis van 4,5 x 4,5 meter, een aangebouwd schuurtje met stalruimte voor 1 of 2 koeien. De kolonisten bewoonden deze huisjes met 6 personen.

   Like

   1. Waarom wordt dit project als mislukt beschouwd? Er zijn toch aardig wat van dit soort boerderijtjes?
    Misschien kunt U daar een antwoord op geven als U de biografie van Johannes van den Bosch uitheeft. De afmetingen van de huisjes zegt op zich niks. In de grote steden was men vaak nog slechter gehuisvest. Ik ben heel benieuwd.

    Like

 3. In ieder geval weet ik nu dat ik het niet zo noordelijk hoef te zoeken en dat ik ook terecht kan in de buurt vlak over de grens met Belgie in Wortel om dit stuk erfgoed te bezoeken. In Brabant staan er ook nog een hele reeks boerderijtjes die eigendom waren of misschien nog wel zijn van de Maatschappij van Weldadigheid. Ooit eens geleerd op een fietstocht die langs protestants erfgoed in Brabant leidde.

  Geliked door 1 persoon

 4. Maatschappij der Weldadigheid wat een prachtige naam voor deze organisatie. Kan me overigens voorstellen dat je graag boodschappen doet bij de boerderijwinkel. Wat een verademing…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s