Machiel Dierks

Anne-Mieke-Vermeulen_uitg-1024x616

De Presentatie

Op 10 oktober 2015 verscheen ‘Ketters en Paapsen’, het eerste deel van de vierdelige cyclus: ‘Machiel Dierks, het leven van een dagloner’. De presentatie vond plaats in de oude pastorie in Fijnaart.

Klik op de foto om te lezen wat de media hier over hebben geschreven.

Recensies:

“Op innemende wijze brengt Vermeulen een roerige periode in de geschiedenis tot leven. Als lezer word je direct in de alledaagse realiteit geslingerd. Door Co, die zich aansluit bij het leger omdat hij anders niets te eten heeft. Door de dagloner Machiel, die niet kan lezen, een petitie bij zijn baas tekent, bang om anders zijn arbeidsplek te verliezen. Door Albert, de domineeszoon, die heen en weer geslingerd wordt tussen vriendschapsgevoelens voor Machiel en zijn angst, argwaan voor de Katholieken. Dichterbij kan je als lezer niet komen.”

Marit van der Meulen

“Machiel is de oudste van acht kinderen in een arm Fijnaarts arbeidersgezin. Omdat zijn vader liever drinkt dan werkt. gaat hij als vijftienjarige aan het werk als dagloner in de meekrapteelt van een rijke boer. Het katholieke deel van het dorp voelt zich achtergesteld bij het protestantse deel en ze stellen een petitie voor meer zeggenschap op, die naar de koning gezonden zal worden. Machiel wordt door zijn baas min of meer gedwongen te tekenen, ook al heeft hij geen idee wat er precies in staat. Het blijkt verstrekkende gevolgen te hebben. De onrust tussen de bevolkingsgroepen wordt steeds groter en als in het Zuiden de opstand uitbreekt, lijkt een oorlog onafwendbaar. Debuutroman van Anne Mieke Vermeulen ( 1957), opgegroeid in Fijnaart. Vlot geschreven historisch verhaal, verteld vanuit verschillende personages. Het taalgebruik is afwisselend Brabants en een wat ouder aandoend Nederlands, passend bij de sfeer van het boek.”

 NBD Biblion

“Goede historische roman over een jonge dagloner in het begin van de 19de eeuw, Machiel. Zijn leven wordt, simpel als het misschien lijkt, boeiend tot leven gebracht, compleet met liefdes, vriendschappen, armoede en zware problemen zoals geweld, alcoholisme en zelfs moord en zelfmoord. De schrijfster verweeft dit alles met heersende politieke en religieuze dilemma’s. Door de cliffhanger aan het eind, en bovendien doordat Machiel op het punt staat om te trouwen met zijn jeugdliefde Leentje, ben ik nu al erg benieuwd naar deel 2”

Danielle Dijkstra (Goodreads)

“Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Naast de Brabantse dagloner maken we kennis met een Leidse student en een Hoornse schippersknecht die in dienst gaat. Ook krijgen we een inkijkje in de gedachten van de dorpspastoor. Zo worden veel verschillende levens en geschiedenissen verteld en verweven. Ik kreeg af en toe het gevoel dat het misschien wel wat veel is voor de 223 bladzijden die het boek telt. Thema’s als geloof, oorlog, misbruik in de katholieke kerk, arm en rijk, ziekten, geweld, dood en familie wisselen elkaar af.

 Vermeulen laat de Brabanders in hun accent spreken. Het is even wennen, maar daarna goed te lezen. Ook voor niet-zuiderlingen. Het kwam me zelfs bekend voor, ik hoorde in de woorden een Brabantse oud-collega van mij. Ook het Nederlands in de roman doet ouder aan. Verschillende archaïsche woorden wekken de 19e eeuw weer tot leven.

 De schrijfster verwerkt veel geschiedenis in de tekst. Vaak in het verhaal zelf, maar hier en daar zijn er ook stukken die zo in een geschiedenisboek kunnen. Interessant, maar het ‘breekt’ het verhaal wel. De fijne schrijfstijl maakt echter dat je toch weer verder leest. Mijn kennis van de Tiendaagse veldtocht – en wat daaraan voorafging – is in ieder geval weer opgevijzeld.”

 Suzanne van Dijk (WordPress)

Het boek is enthousiast ontvangen. Een greep uit de reacties:

Toiny: Ik lees het boek nu en constateer dat Annemieke goed kan schrijven: feit en fictie zijn een organisch geheel. Goed gedaan!
Ad: geloofwaardig geschreven, met veel kennis van hoe het was op het West-Brabantse land, goede weergave van het taalgebruik en denkwijzen, ook karakters goed neergezet
René: Voor de tweede keer gelezen.
Paul: Je boek met veel plezier gelezen. Dat ging aansluitend aan Wilbur Smith, Ben Kane en de autobiografie van Nelson Mandela. Niet de minsten wat mij betreft, maar het is overeind gebleven. Ik kijk uit naar deel 2!!
Wim: Aan mijn favoriete schrijvers (A.M. de Jong, Arie van der Lucht, R.E. Delderfield en nog een paar schrijvers) nu ook Anne Mieke Vermeulen toegevoegd met haar boek “Machiel Dierks, het leven van een dagloner”. Zie uit naar haar volgende boek.
Marie Noëlle: Prachtig boek! Ik heb het in een ruk uitgelezen.
Martha: Heel goed geschreven en het leest prettig.
Marrie: Hulde: het leest als een trein en geeft een goed beeld van onze wereld van bijna 200 jaar geleden!
Piet H: Het boek geeft een goed beeld van de sociale verhoudingen in die tijd. Een boeiend verhaal.
Liesbeth: ik heb het met plezier gelezen. mooie cliffhanger aan het eind. leuk dat er ook wat echte bronnen in het boek zitten en dat je het verhaal vertelt vanuit verschillende hoofdpersonen. ik kijk uit naar deel 2,3 en 4..
Guus: Met veel plezier je boek gelezen en er erg van genoten, heel leuk Is de verhaallijn vermengd in de tijdgeest.
Nan: Beeldend en meeslepend.
Armand: Ik ben onder de indruk. Erg goed gedaan.
Ba: Ik heb genoten. Mooi geschreven en spannend.
Arjaan: Ik heb van je boek genoten, als je er aan begint wil je het gelijk uitlezen.Het maakt je nieuwsgierig.
Anneke: Mooi en fijn boek.
Piet P: Het boek is mooi opgebouwd en geeft een realistische weergave van het leven in West Brabant in de jaren 1831 en daarna. Kortom grote klasse
Heleen: Het leest vlot weg en het is ook spannend!
Ljuba: Een aanrader van de bovenste plank. Als je er aan begint lees je het boek in 1x uit. Een stuk geschiedenis omvat in een roman. Kom mensen kopen dat boek!
Gertrude: Ik ben je boek aan mijn moeder aan het voorlezen. Die geniet daar echt van. En ik ook!

Machiel Dierks

flap

Bestel hier uw exemplaar

van

Ketters en Paapsen

voor  €15,95 (excl 2,50 verzendkosten)

2 gedachten over “Machiel Dierks

Plaats een reactie